10 tips

Nieuws 10 tips voor een mooi en gezond gebit!

1- Mooie tanden zijn belangrijk voor veel mensen. Een mooi gebit is een goed visitekaartje. Je ziet er verzorgd en schoon uit. Maar hoe houd je je gebit mooi en gezond? Een paar makkelijke tips!

2- Poets twee maal per dag, zo blijft je gebit schoon en fris en bescherm je jezelf tegen de schadelijke invloeden van tandplak. Tandplak bestaat uit bacterien en veroorzaakt gaatjes.

3 - Gebruik tandpasta met fluoride, een stof die je glazuur helpt te versterken. Dit maakt je tanden minder kwetsbaar voor zuuraanvallen.

4 - Poets minimaal 2 minuten per poetsbeurt, zo krijgen de enzymen in de tandpasta de tijd om goed hun werk te doen en je tandvlees en gebit goed te reinigen.

5 - Begin onderaan aan de buitenkant, dan de binnenkant en dan de kauwvlakken. Herhaal dit voor het bovengebit.

6- Besteed aandacht aan je tandvlees. Masseer tijdens het poetsen zachtjes het tandvlees. Zet je borstel zo op het tandvlees dat de borstelharen tussen de tand en het tandvlees kunnen komen. Op die manier blijft je tandvlees gezond en voorkom je vervelende ontstekingen.

Ben je serieus over je tandvlees? Er zijn speciale tandpasta's met enzymen die helpen je tandvlees gezond te houden zoals Zendium tandpasta.

7 - Floss je gebit, je komt hiermee op plekken waar je tandenborstel niet kan komen. Zo haal je alle etensresten tussen je tanden vandaan. Bovendien zal je gebit witter blijven en voorkom je tandvleesontsteking.

8 - Gebruik mondwater, dit is anti-bacterieel en helpt dus goed tegen tandvleesontsteking en tandplak. Bovendien kan het een slechte adem helpen voorkomen.

9 - Poets elektrisch, het is aangetoond dat men beter poetst met een elektrische tandenborstel. Deze borstels maken tot wel 15.000 poetsbewegingen per minuut en zijn makkelijker in lastige hoekjes te manouvreren! Zo verwijder je meer tandplak en blijft je gebit langer in goede conditie. Er zijn al goede elektrische tandenborstels vanaf 20 euro.

10 - Over witte tanden: de kleur van je tanden is genetisch bepaald. Het tandbeen (de binnenkant van je tand) bepaald welke tint je tanden hebben. Van nature zijn hoektanden iets geler omdat het tandbeen daar dikker is. Wil je wittere tanden? Dan kun je beginnen met het minderen van koffie, thee en roken en poetsen met een whitening tandpasta. Er zijn ook whitening strips verkrijgbaar met een bleekgel waardoor waterstofperoxide vrij komt. Deze stof zorgt ervoor dat het glazuur iets witter wordt. Het is niet schadelijk voor de tanden, maar kan ze wel tijdelijk gevoeliger maken.

Bekijk Meer Tips

Tandarts de Graaf Henegouwen 24 3831 AE Leusden 033 494 33 77