Speekseltest

Voorkomen is beter dan genezen
De PerioSafe speekseltest kan vaststellen of u aanleg heeft om parodontitis te ontwikkelen. Parodontitis is een ontsteking die leidt tot het verlies van steunweefsel (bindweefsel en bot) rond tanden en kiezen, waardoor deze los kunnen gaan zitten. Parodontitis is één van de meest voorkomende ziekten onder de bevolking. Meer dan de helft van alle 50-plussers lijdt aan parodontitis. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat parodontitis ook een ongunstige invloed kan hebben op de algemene gezondheid. Specifieke ziekten als diabtes, reuma en hart- en vaatproblemen kunnen verergerd worden door parodontitis. Ook miskramen komen vaker voor bij vrouwen met parodontitis.

Parodontitis geef aanvankelijk helemaal geen klachten. Dat er iets mis is met je tandvlees merk je pas na verloop van tijd. Een aanwijzing voor parodontitis kan zijn:
- Bloedend tandvlees
- Gevoelige tanden bij poetsen of warme/koude dranken
- Stinkende adem

Het goede nieuws is dat parodontitis in een vroeg stadium goed behandeld kan worden. Door tijdige professionele behandelingen en advies kunnen diepe pockets voorkomen worden. Indien er nog geen diepere pockets zijn, zijn de symptomen vaak nog omkeerbaar.

PerioSafe speekseltest

Met behulp van de PerioSafe aMMP-8 speekseltest kan vastgesteld worden of iemand al dan niet positief is voor het enzym dat duidt op een actief afbraakproces. PerioSafe is een korte, pijnloze speekseltest van ongeveer 2 minuten. Na vijf minuten is de testuitslag al beschikbaar.

Voor het afnemen van deze test zijn een aantal voorwaarden. U mag 20 minuten voor de behandeling:
1. Niet uw tanden poetsen
2. Niet eten
3. Niet roken
4. Geen kauwgom kauwen

Wilt u weten of u een verhoogd risico heeft op parodontitis en dus op weefselafbraak rondom de tanden en kiezen?

Vraag naar de PerioSafe speekseltest bij uw tandarts of preventie-assistente.

Tandarts de Graaf Henegouwen 24 3831 AE Leusden 033 494 33 77